Författaren och poeten
Poet och författare med rötter i Dalarna.
Västerbottning med passion för litteratur.
Född 1953 i Avesta och numera bosatt i Skellefteå, debuterade han 1994 med den kritikerrosade diktsamlingen Under träden pågår samtal. Sedan dess har han gett ut tretton böcker – diktsamlingar, romaner och prosalyrik – där han skildrar fjäll, skog och samhälle, och väver samman naturens språk med människans villkor. Mina rötter finns i Dalarna, från 1600-talets Norrbärke och Avesta, där min morfar en gång bodde. Landskapet från min barndom, präglat av skog och vatten, har haft stor påverkan på mitt skrivande, trots att jag till största delen har bott i andra delar av landet som Södertälje, Umeå och Kalix.
Sedan barndomen har orden varit min ständiga följeslagare. Redan tidigt visste jag att jag ville bli författare, en dröm som har präglat hela mitt liv. Under 1980-talet publicerades mina texter i tidskrifter som Provins, Café Existens och BLM. Min debut kom 1994 med diktsamlingen Under träden pågår samtal, utgiven av Norstedts. Redan före debuten tilldelades jag Rörlingstipendiet, numera känt som Norrlands litteraturpris.
Från naturlyrik till människoliv
Min tidiga poesi kretsade ofta kring naturens värld – fjäll, myrar, vattendrag – och skildrade verkligheten ur ett stillsamt och lyssnande perspektiv. Det var där min resa tog sin början, och dit återvänder jag ofta. Med tiden har dock människans villkor fått en allt större plats i mitt skrivande. I diktsamlingen Vandrar mellan dygnen (2008) började de mänskliga relationerna ta mer plats, och den utvecklingen har fortsatt sedan dess.
2013 kom Vattnet ser det som inte finns men varit: en fälthandbok för pilgrimer, nominerad till Norrlands litteraturpris. Två år senare debuterade jag som romanförfattare med Morkullans land, en berättelse om ett gruvsamhälle där makt och maktlöshet möts, mellan människa och landskap.
Idéer, inspiration och hårt arbete
Vad inspirerar mig? Mycket, faktiskt. Existentiella frågor, idrott, Island och Indien. Ovanliga människoöden. Miljöfrågor. Skogen, havet och fjällvärlden. Jag fotograferar gärna och läser flitigt – författare som Birgitta Lillpers har haft stor betydelse för mig. Men bortom inspirationen finns det som verkligen driver mitt skrivande: idén, envisheten och arbetet. Många versioner. Om och om igen, tills det känns rätt.
Böckerna – en livslång resa i språk
Sedan min debut har jag gett ut tretton böcker – både diktsamlingar och romaner – hos förlag som Norstedts och Black Island Books. Våren 2024 publicerades min första ungdomsbok, Renstölden, tillsammans med diktsamlingen Ängder, utgiven av Ordfirman. Utöver författarskapet driver jag ett antikvariat och ett litet nätbaserat förlag.
Mitt skrivande fortsätter med fokus på prosa, romaner och dikter, även om det just nu lutar något mer åt prosan. Berättelserna finns där, de väntar på att bli hörda och berättade.
Livet utanför böckerna
Livet utanför böckerna
Jag har lång erfarenhet som bibliotekarie och bibliotekschef, men idag ägnar jag mig helt åt författarskapet. Böckerna är ständigt närvarande i mitt liv, både som läsare och författare.
Bibliografi
Diktsamlingar
- 1994 – Under träden pågår samtal, Norstedts
- 1995 – Öarna ankrar sina farkoster, Norstedts
- 2000 – Den atlantiska snön, Norstedts
- 2008 – Vandrar mellan dygnen, Black Island Books
- 2011 – Serifos kust, Black Island Books
- 2013 – Vattnet ser det som inte finns men varit: fälthandbok för pilgrimer, Black Island Books
- 2017 – Det blå vistet, Black Island Books
- 2019 – Staika, Black Island Books
- 2024 – Ängder, Ordfirman
Prosa / Romaner
- 2004 – Gån – vandringar i Muddus och andra nordliga skogar, Antikvariat Roger Melin
- 2015 – Morkullans land (roman), Black Island Books
- 2023 – Låna världen en röst (brevroman), Förlag Antikvariat Roger Melin
Barn- och ungdomsböcker
- 2024 – Renstölden (ungdomsbok), Black Island Books
Dramatik
- 2001 – Samla drivved och tända eldar, reading vid Västerbottensteatern
Facklitteratur
- 1989 – Boken om Kalix, del 4: Nederkalix kyrka, Norrbottens museum (medförfattare)
Antologier (medverkan)
- 1987/88 – Ren essens, Skapande Svenska, Luleå
- 1993 – Grupp 93, Gedins förlag
- 1994 – Min stad, Ord & Visor förlag
- 1996 – Störstorden, Ord & Visor förlag
- 1998 – Elva poeter, Norstedts
- 2000 – Aprilsnö/Shigatsu no yuki, Podium förlag / Honco on demand
- 2003 – Röster i Västerbotten, En bok för alla
- 2004 – Orden brinner i hjärnan, En bok för alla
Översättningar / Internationellt
2000 – Aprilsnö/Shigatsu no yuki – svensk-japansk haikuantologi, Podium förlag / Honco on demand
1999 – Medverkande poet i Propos de Campagne, Revue d’art et de poésie (franska, nr 9 été 1999), tillsammans med Ingela Strandberg och Staffan Söderblom
Utforska Roger Melins senaste litterära verk.
En mångsidig författare och poet med ett djupt engagemang för naturen, människorna och existentiella frågor.
Ängder – Diktsamling
Ängder




Roger Melins poesi fångar naturens magi med en distinkt och fängslande röst som inspirerar.
Röster om författarskapet
Roger Melins författarskap har mottagit genomgående stark kritik och uppskattning från recensenter över hela landet. Här är några utdrag:
Om debuten Under träden pågår samtal (1994):
”Och djupast i Under träden pågår samtal vilar ett etos… kanske än mer i kravet på besinning, insisterandet på att människan är en del av den natur hon så enträget föröder.”
— Aftonbladet, Magnus William-Olsson
”Roger Melins debutsamling är värd att lyssna till. Om orden får sjunka i en stunds stillhet och meditation formuleras svaren till tystnad.”
— Norra Västerbotten, Birgitta Sjögren
Om Den atlantiska snön (2000):
”Den stora, vilda enkelhetens ton… rytmen vidmakthåller sången. Jag ska länge bära med mig den mästerliga dikten Stranden gömd under alsnår.”
— Göteborgs-Posten, Ragnar Strömberg
Om Det blå vistet (2017):
”Melin är ju bara så jävla bra… inte någon politisk agitator, men genom sina konstnärliga medel gestaltar han den kapitalistiska skövlingen av naturen mycket effektivt.”
— Norrländska Socialdemokraten, Maria Vedin
Om romanen Morkullans land (2015):
”En dystopisk och expressionistisk berättelse om övergrepp mot både natur och människor… när gruvan läggs ner finns skogarna och bergen kvar – de lever vidare.”
— Norrbottens-Kuriren, Sven Nyberg
Roger Melins röst är både tidlös och samtida – förankrad i den norrländska naturen och med blicken riktad mot både inre landskap och samhällsstrukturer.
Om diktsamlingen Ängder (2024): En lovsång till den norrländska naturen, existensen/Gud och en varning om människans framfart. Ytterligare ett alster med klimatförändringarna som fond. Melin skriver med vana, poesin håller en hög lägsta nivå. Det är inte o-originellt men inte heller omstörtande. Boken kommer tveklöst att hitta sin läsarskara.
— Litteraturkritisk Kalender Poesiåret 2024. Örnen och Kråkan, Magnus William-Olsson.
Upptäck Roger Melins unika naturpoesi nu.
Här kan du lära dig mer om Roger Melins böcker och hur hans naturlyrik ger nya perspektiv på skönhet och litteratur.